dominikBanner
O vrtcuO Dominiku

Dominik Savio

Dominik Savio (goduje: 6. maj) - zavetnik ministrantov (2. april 1842 - 9. Marec 1857) Sveti Dominik je bil kovačev sin in se je rodil blizu mesta Torino v Italiji. Že pri prvem svetem obhajilu pri sedmih letih je naredil program svojega življenja: "Zelo pogosto se bom spovedoval in vsakokrat, ko mi bo spovednik dovolil bom prejel sveto obhajilo. Želim posvetiti vse praznične dni. Moja prijatelja bosta Jezus in Marija. Do smrti nikoli grešiti."

Dominik Savio

Pri dvanajstih letih je prišel k Janezu Bosku, ki je tudi opisal njegovo svetniško življenje. Medtem, ko je bil vedno resen in vesel, se je zelo prizadeval, da je izpolnjeval svoje dolžnosti kot učenec. Nenehno je pomagal svojim sošolcem in jih spodbujal z zgledi iz katehizma. Bil je ob bolnikih in miril prepire…
Zgodba pripoveduje, kako je nekega dne rekel prijatelju, ki je pravkar prišel v oratorj: "Veš, da mi tukaj dosegamo svetost s tem, da smo vedno zelo veseli. Trudimo se le, da se izogibamo grehu, velikemu sovražniku, ki krade milost pri Bogu in mir iz src. In grehu se izognemo, ko izpolnujemo svoje dolžnosti."
1854 je bila proglašena dogma o Marijinem brezmadežnem spocetju. Ne malo za tem je med svojimi prijatelji ustanovil "druščino brezmadežne".
Mama Margherita (mama Janeza Boska) je nekoč rekla sinu: "Mnogo dobrih je med tvojo mladino a nihče ne presega lepe duše in srca Dominika Savija. Vedno ga vidim kako moli, ostaja v cerkvi, tudi, ko že vsi odidejo. V cerkvi je kakor angel, ki biva v raju."
V vsej zgodovini cerkve je to najmlajši svetnik, ki ni mučenec. Papez Pi XI je o njem rekel: "Mlad, vendar velik velikan v duhu. Je zavetnik pojočih dečkov in ministrantom velik zgled. Njegov god praznujemo 6. maja.


Ob njegovem zgledu se mi minstranti lahko vprašamo, kakšno je naše veselje, naša molitev, naša pozornost do vseh stvari. Življenje svetega Dominika nas spominja na spodbudo iz svetega pisma: "Vedno se veselite, neprenehoma molite, v vsem bodite hvaležni, kajti to je Božja volja glede vas" (1Tes 5,16-18).
/Izposojeno od ministrantov/