dominikBanner
Za staršeUvajanje v vrtec

Uvajanje v vrtec

 

Pri uvajanju otroka v vrtec je pomembno, da se držimo rednih terminov prihodov v vrtec in danih obljub odhodov domov, kar otroku daje zaupanje in varnost in s tem omogoča lažje preživeti spremembo.

Z datumom vstopa v vrtec se starši in otroci postopoma navajajo na življenje v vrtcu, na vzgojiteljico in pomočnico. Čas navajanja otroka na vrtec ni določen. Za potreben čas se dogovorijo starši in strokovne delavke vrtca glede na otrokovo počutje.

Otrok mora imeti po predpisih zdravstvene inšpekcije pred vstopom v vrtec opravljen pregled pri svojem zdravniku.

Prvi dan prisotnosti otroka v vrtcu oddajo starši skupaj z anketo tudi potrdilo o opravljenih vseh predpisanih cepljenjih, otrokovi vzgojiteljici.

Uvajanje otrok od 1 do 3 leta

Za otroka si je vedno potrebno vzeti dovolj časa.

Otrokovi pomočnici in vzgojiteljici posredujte vse pomembne informacije ter s tem olajšajte prve dni bivanja vašemu otroku v vrtcu. Težave, ki se pojavljajo v začetnem obdobju pri teh otrocih so:

predvsem strah pred izgubo ljubljene osebe
strah pred novim prostorom.

Na vse to lahko otoka pripravimo z postopnim uvajalnim obdobjem. Starši nekaj dni dopusta prihranite za začetne dni uvajanja vašega malčka. Pri uvajanju sodelujte s strokovnima delavkama v skupini, posvetite se še drugim otrokom v otrokovi skupini in bodite tako vzgled vašemu malčku, da bo spoznal, da je v vrtcu lepo. Posebno pomembno pa je dejstvo, da otrok doživlja svet okoli sebe skozi doživljanja drugih, če bo strah mamico, bo tudi malček preplašen. Zato je najbolje, da otoka v začetnih dneh uvaja tisti izmed staršev, ki je čustveno manj občutljiv, saj bo tako tudi malčku lažje. Otroci se različno odzovejo na novo okolje. Nekateri se hitro prilagodijo novi situaciji, drugi jokajo, se držijo staršev, zavračajo hrano, lahko zbolijo: bolezni dihal in prebavil. Zaradi naštetih dejstev je sodelovanje med strokovnim kadrom vrtca in starši izredno pomembno. Zaupajte jim kako vaš otrok najlažje zaspi, s seboj mu dajte dudo ali stekleničko, pleničko ali igračko. Povejte kakšen ritem prehranjevanja ima, kaj rad je kdaj se rad igra. Z vašo pomočjo boste vzgojiteljici in njeni pomočnici pomagali, da bo vašemu otroku omogočila prijetno bivanje v skupini, tudi vi se boste dobro počutili, ko boste zaupali ljudem, katerim ste prepustili vašega malčka, vaše zaupanje v vrtec se prenaša tudi na vašega otroka.

Uvajanje otrok od 3 leta do vstopa v šolo

Starejši otrok se lažje naveže na osebe, ki ne sodijo v ožji družinski krog. Išče stike z drugimi vrstniki in se vključuje v igro. V tem obdobju že zna uveljavljati svoje zahteve, jih izraziti z besedami. Pri vključevanju v vrtec nekateri otroci sprejmejo vrtec kot svoj drugi dom, drugi pa se lahko vrnejo v obdobje, ki so ga že prerasli in zopet se pojavijo težave, kot so močenje postelje, sesanje prsta in podobno. Da bi otroku omogočili kar čim bolj miren prehod iz enega okolja v drugega vam svetujemo, da zberete čimveč informacij o vrtcu, kamor boste otroka vpisali, pogovarjajte se z njim o dogajanju v vrtcu, prav tako je potrebno uvajalno obdobje, da se otrok in starši seznanijo z vzgojiteljico in njeno pomočnico.

Pomembno je, da vzgojiteljici posredujete informacije o dosedanjem varstvu, kako se otrok odziva na sklepanja prijateljev z drugimi vrstniki, o njegovih navadah, itd. V vrtec lahko prinese svojo najljubšo igračko za obdobje, ko bo to potrebno.